زنی هنگام تفت دادن تخمه آفتاب گردان خام چشم هایش را از دست داد

هدف از کار حاضر بررسی اثر دمای جوش و خشک کردن بر روی ترکیب تقریبی، محتوای فنلی، اکسیداسیون لیپید و محتوای معدنی دانه‌های آفتابگردان کشت‌شده در منطقه شمال دور کامرون بود.

تخمه آفتاب گردان خام مورد استفاده در مطالعه حاضر معمولاً در Maroua کشت می‌شوند. این منطقه بین عرض جغرافیایی 10 درجه و 13 درجه شمالی و بین طول جغرافیایی 13 درجه و 16 درجه شرقی قرار دارد.

دارای نوع آب و هوای استوایی سودانو-ساحلی با فصل خشک طولانی حدود 8 ماه و فصل بارانی کوتاه 4 ماهه است. چهار کیلوگرم  تخمه آفتاب گردان خام خشک (واریته Trt-9) از موسسه تحقیقات کشاورزی برای توسعه (IRAD) Maroua در مارس 2018 جمع آوری شد و در کیسه های پلی اتیلن به آزمایشگاه بیوشیمی مواد غذایی منتقل شد.

در IRAD، پس از برداشت و خرمنکوبی، بذرها به مدت 20 روز در سایه در دمای متوسط اتاق 30 درجه سانتی گراد خشک شدند. پس از خشک شدن، تنها بذرهایی که آسیب ندیده بودند برای تجزیه و تحلیل بیشتر انتخاب شدند.

معرف Folin-Ciocalteu، اسید گالیک، بی کربنات سدیم، نشاسته، اسید هیدروکلریک 35 درصد و اسید سولفوریک 98 درصد از SD Fine Chemicals Limited خریداری شد.

اسید استیک، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، تتراکلرید کربن، تیوسولفات سدیم، اتانول 95 درصد، راکتیف Wijs و فنل فتالئین از HiMedia Laboratories Pvt Ltd. هگزان و محلول های استاندارد برای طیف سنجی جذب اتمی (Ca, K,Mg) تهیه شدند.

روی، منگنز و مس؛ خلوص 99.99٪ از خدمات تحلیلی Courtage (Mont-Saint-Aignan، فرانسه) خریداری شد. تمام معرف های مورد استفاده در تجزیه و تحلیل از درجه تحلیلی بودند.

تخمه آفتاب گردان خام به سه گروه مختلف تقسیم شدند. گروه اول (200 گرم) به عنوان شاهد، گروه دوم به چهار زیرگروه 200 گرمی برای برشته کردن تقسیم شدند. گروه سوم (200 گرم) برای جوشاندن استفاده شد.

برای فرآیند برشته کردن، 800 گرم تخمه آفتابگردان کامل در یک لایه در ظروف فویل آلومینیومی چیده شد و سپس در اجاق خشک کن با هوای برقی مدل G48 (Balay) روی کوره فولادی ضد زنگ با ترموستات قرار گرفت.

بذرها در دمای 60، 80، 100 و 120 درجه سانتی گراد به مدت 30 دقیقه پس از رسیدن به دمای تنظیم شده برشته شدند.

برای فرآیند جوشاندن، 200 گرم دانه کامل به مدت 30 دقیقه در آب جوش با دمای 97 درجه سانتیگراد به نسبت 1:5 بذر به آب غوطه ور شد. دانه‌های آفتابگردان خام، برشته و پخته شده تا دمای محیط خنک شده و سپس در آسیاب برقی (پاناسونیک) آسیاب شدند و پودر به‌دست‌آمده برای تجزیه و تحلیل بیشتر در دمای 4 درجه سانتی‌گراد نگهداری شد.